2017. sze 30.

Az Orbán, az migráncs, az aktuálpolitika, az tömegpszichológia...

írta: hookthefood
Az Orbán, az migráncs, az aktuálpolitika, az tömegpszichológia...

avagy a kormány, vagy a magyar ember a hülyébb?

Ha az embert valami motiválja, akkor tud igazán jól, vagy jót írni. Ez lehet öröm, szomorúság, vagy a düh, ami egy kicsit most engem is motivál, hogy az eddigi gasztronómiai írásaimtól elfordulva eme csodálatos témáról írjak. Vigyázat! Saját vélemény következik!

Hagyjuk meg, hogy az Orán kormány zseniális! De komolyan! Pontosan azt csinálja az emberekkel, amire szükségük van, így biztosítja a hatalmát. Na de ha jobban megvizsgáljuk, rájövünk, hogy olyan eszközöket használnak, amiket már nagyon régen ismernek a pszichológiában (és remélem, hogy a kedves olvasók többsége nem veszítette máris el az érdeklődését intelligencia hiányában). Szóval a tömegpszichológia elég komoly fegyver, ami jobban befolyásolja az emberek tömegét, a döntéseiket, mint a korrupció, az egészségügy, vagy az oktatás helyzete. Nincs olyan jelentőségű intézkedés, ami felülírná a pszichológia törvényeit. Így működünk sajnos. Ha valami drága, az biztosan jó, nem igaz? Mekkora bullshit...

Szóval induljunk ki abból a tényből, hogy az ember fél az ismeretlentől. Ezt igazolhatjuk azzal a példával is, hogy már a kiskorú gyermekek is félnek a sötétben, mert nem látják, hogy mi van a szoba végében, vagy mi rejtőzik a szekrényben. De félünk a gömbvillámtól, az UFO-tól, egy idegen közösségtől, külföldi országoktól, stb... Tehát amennyiben ez az állítás igaz, az is igaz, hogy minél intelligensebb/okosabb/műveltebb egy ember, annál kevésbé fog félni. Nem fél a sötéttől, mert tudja, hogy nincs annyi foton a térben, ezért lát kevésbé, tudja, hogy nincsenek szellemek, vagy szörnyek, nem fogja este megzabálni Belzebub. Minél kevésbé értelmes, annál komolyabban fog félni a szörnyektől, a túlvilágtól, a terroristáktól, a migránsoktól, tehát a megmagyarázhatatlantól, az ismeretlentől. Itt is kezdődik az első fontos pont, a jó magyar kormányunk egyik legfőbb iránya, miszerint "építsük le az oktatást és a sok hülyét baromi jól lehet majd befolyásolni". Heuráka, nyilván! Nézd meg a sok "agyas" hozzászólását a politikai témákhoz; nem tud egy épkézláb mondatot leírni helyesen, trágár szavakat használ, dől a szavaiból a tudatlanság. Ők utálják a migránsokat, mert ugye mind egy rohadt büdös terrorista, aki a családja összes női tagját meg akarja erőszakolni. Mindet IS!

Most megpróbálom faék egyszerűséggel ezeknek az embereknek bebizonyítani, hogy tévednek. Tegyük fel, hogy beköltözött Európába 2.000.000 (kétmillió) migráns. A szám lehet, hogy nem helyes, de most nem ez a fontos, kérlek nézd el nekem! Tegyük fel, hogy amióta tart a betelepülési "áradat", azóta 10 terrorcselekmény történt. Mondjuk mindegyik terrorcselekmény esetében 2 elkövető akadt, azaz 20 elkövető jut 2.000.000 emberre. Ez azt jelenti, hogy minden 100.000-ik migráns terrorista. Oké, megvan ez a szám. Ebből sok mindenre fogunk jutni, első sorban nézzük meg, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben mennyi gyilkosság történt. Ez a szám átlagosan évente 250, azaz öt év alatt 1250 db. Ez jut durván 10.000.000 magyar lakosra. Ez azt jelenti, hogy minden 8.000. magyar, vagy Magyarországra látogató nem migráns gyilkolt. Tehát annak az esélye, hogy az utcán egy migráns terroristával találkozz, 25-ször kisebb, mint egy gyilkossal. Szép, nem? Na nem baj, azért féljünk csak tovább... Ezek után, ha számba vesszük azt is, hogy durván 1300 fő jut nekünk, akkor egy nagyon gyors fejszámolás után kijön az is, hogy nincs egy tized százalék esélye sem, hogy terroristát költöztessenek a szomszédba. Ez a szám kisebb, mint annak az esélye, hogy holnap elcsap egy kocsi, vagy hogy a fejedre esik egy cserép és meghalsz.

Pontosan ugyan arról a jelenségről tudunk beszélni, mint a repülés esetében; rengetegen félnek a repüléstől, mert ugye az lezuhanhat. Arra már nem gondolnak ezek az emberek, hogy annak az esélye, hogy ha repülővel lezuhanok jócskán kisebb, mint ha autóval tennénk meg balesetmentesen az utat. Persze a filmek, a hírek olyan jó alapanyagot látnak a repülőgép szerencsétlenségekben, úgy fel tudják fújni ezeket, hogy sokaknál hisztérikus rohamot okoznak ezzel, ha repülőre kellene szállniuk.

De térjünk vissza a jó magyar kormányunkhoz. Megszerezték a kétharmadot ugye, aztán kiderült, hogy lopnak. Nem kicsit, nagyon. Az a rengeteg szavazó, meg csak behúzta fülét, farkát, tudomást nem véve a lopásokról, a közösségromboló intézkedésekről, az egészségügy, meg az oktatás leépítéséről. Ugye csak nem fogja valaki azt mondani, hogy "iszonyatos nagy fasz voltam, hogy ezekre szavaztam". Egészen addig, míg meg nem érkezett számukra a "megváltás", a menekültáradat. Ekkor Orbán azt mondta, hogy majd ő megvédi az államot, a Magyar nemzetet és a benne élőket. És a szavazóinak ekkor felcsillant a szeme. "Igen! Önigazolást nyertem! Most már nem vagyok gyökér, megérte Orbánra szavazni!" Találtak egy pontot, amibe bele tudnak kapaszkodni és váltig állítják, hogy jó döntést hoztak. Ez a kognitív disszonancia, amikor már saját magának is megmagyarázza a gyökér, hogy márpedig ő nem hülye, most sem, sosem volt, mindig is igaza volt és az is lesz és helyes döntéseket fog hozni. Szomorú, nem?

Ha ezek mellé állítjuk azt a tényt, hogy fanatizálni úgy lehet egy népet, hogy egy nagy, gonosz, mindenki számára egyértelműen definiálható ellenséget rakunk eléjük, akiket lehet utálni, üldözni, akkor kész is van a recept a fanatikus Fidesz szavazóhoz. Mindegy, hogy mit csinálnak, akkor is a végletekig kitart mellette.

Eddig beszéltünk a Fidesz szavazóról. Most pedig jön a másik fele az írásnak, miszerint miért zseniális ezeken felül a kedves kormányunk. Lássuk hát!

Egy fickó mesélte nekem, hogy az egyik kedves, közeli ismerőse Matolcsy mellett dolgozott és ha hisszük, ha nem, a kormány ellenes tüntetések java része, mintegy 80 %-a a kormány megrendelésére történik. A recept a következő: csinálj pár tüntetést magad, ellen, sugározd minden médiában, ültesd bele az emberek agyába, hogy nem történt semmi és kész.

A tanult tehetetlenség fogalmát Martin E. P. Seligman alkotta meg a 60-as években. Egy kísérletet hajtottak végre; egy csoportot két részre osztottak és két szobába zárták őket, amikben egy kapcsolótáblát helyeztek el. Rájuk zárták az ajtót, majd fülsiketítő zenét kapcsoltak be. Az egyik szobában a csoport sikerrel járt és meg tudták szüntetni a zajt, a másikban nem, mivel hatástalanították a kapcsolótáblát. Az idő leteltével szobát cseréltek és eljátszották ugyanezt a kísérletet. Érdekes módon az a csoport, amely az első alkalommal sikerrel járt, a kísérleti idő végéig kitartóan próbálkozott, hogy megoldja a problémát, míg a másik csoport szinte neki se látott a feladatnak. Elültették bennük már korábban, hogy a feladat nem megoldható, illetve bárhogy is próbálkoznak, nem fognak sikerrel járni.

Így működik a habonyi médiagépezet és ahogy látjuk, működik sajnos. A tanulság az, kedves olvasó, hogy ha;

1. Fidesz szavazó vagy, próbáld meg kérlek logikusan megmagyarázni a fenti tények tudatában, hogy miért vagy elkötelezett. Kérlek ne gyere a rezsicsökkentéssel, mert az többe kerül neked is, mint amennyit spórolsz vele. Most ezt nem kívánom kifejteni, talán egy másik írásban.

2. Amennyiben az ellenzéket támogatod, vagy csak szimplán szeretnéd leváltani a kormányunkat, úgy nem szabad feladni, bedőlni ezeknek az egyszerű, ámde nagyszerű "trükköknek". Menj el szavazni, rakd le a voksod!

3. Amennyiben ellenzéki politikus vagy, úgy kérlek ez alapján építsétek fel a kampányotokat. Semmi értelme nem lesz, ha a munkanélküliség megszüntetését, vagy az átlagfizetés emelését ígérítek. Hatástalan eszközök.

4. Amennyiben Fideszes politikus vagy, úgy gratulálok, jó helyen vagy, de valószínű, hogy nem fog végletekig tartani a jelenlegi helyzet, szóval kérlek, felelősségteljes döntéseket, intézkedéseket hozzatok, mert csúnyán megüthetitek a bokátokat egy idő után.

Maradok tisztelettel!

Szólj hozzá